Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се превърна в признание

...
Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се превърна в признание
Коментари Харесай

МФ няма да събере 2.3 млрд. лв. приходи в Бюджет 2023

Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се трансформира в признание на съществени проблеми с осъществяването на настоящия Бюджет 2023, написа Mediapool.  

 

Изнесените от финансовия министър Асен Василев цифри демонстрират, че приходите тази година няма да се изпълнят с 2.3 милиарда лева, а разноските – с 1 милиарда лева Така предстоящият недостиг се завишава с над 1.2 милиарда лева до 3% от Брутният вътрешен продукт. Въпреки че се постанова съществено прекрояване, на този стадий не се планува актуализация на бюджета в Народното събрание.

 

Чрез таблиците, които е оповестило, Министерството на финансите (МФ) на процедура публично признава, че няма да успее да събере 1 милиарда лева. от плануваните в Бюджет 2023 година 17 милиарда лева Данък добавена стойност. В същото време в Бюджет 2024 се залага още по-амбициозна цел – във фиска да влязат 18.5 милиарда лева от налога (с 2.5 милиарда лева повече от тази година), освен това със опазване на част от понижените ставки, като да вземем за пример тази за ресторантьорите.

 

Другото предстоящо несъблюдение – към 1.4 милиарда лева, е по линия на втория транш по Националния проект за възобновяване и резистентност. Въпреки че служебното държавно управление неколкократно предупреждаваше Василев, че има голям риск парите да не постъпят в бюджета до края на годината, той ги заложи в гласувания закон през лятото. Сега обаче, в претекстовете към Бюджет 2024, се признава, че парите може и да не дойдат до края на фискалната година.

 

Василев залага и 1 милиарда лева несъблюдение на разноските, като към 400 млн. лева от тях са от перото за финансови разноски.

 

На този декор финансовият министър показа относително оптимистични параметри на Бюджет 2024, които ще разрешат участието в еврозоната от 1 януари 2025 година

 

Финансовият проект за идната година е сметнат при 3% дефицит (6.2 милиарда лева ). Приходите се чака да възлязат на 77.6 милиарда лева, а разноските – на 83.8 милиарда лева Таванът на новия дълг, който може да бъде стихотворец през 2024 година, е 12.7 милиарда лева

 

Предвижда се растеж на пенсиите с към 11% от 1 юли 2024 г. Минималната заплата се покачва на 933 лева, а оптималният застрахователен приход – от 3400 лева на 3750 лева Намалената на 9% Данък добавена стойност ставка се подвига до 20% за туристическите пътувания и фитнесите. Обезщетението за втората година от майчинството се резервира на 780 лева, само че има покачване на част от обществените помощи.

 

Догодина е заложено и амбициозно завишение на финансовата програма – от 7.7 милиарда лева на 12 милиарда лева

В Бюджет 2024 е заложен ръст на Брутният вътрешен продукт от 3.2% до 205 милиарда лева, както и средногодишна инфлация от 4.8%.

 

При представянето на Бюджет 2024 финансовият министър посочи, че най-вероятно в идващите две седмици ще има корекции в числата, тъй като занапред ще се търси  " сечението, което би получило парламентарна поддръжка ".

 

Тази седмица ГЕРБ и Движение за права и свободи провалиха разглеждането на данъчните закони в бюджетната комисия, чието съвещание бе отсрочено. Василев разчиташе да чуе позициите на партиите по данъчните закони, с цел да реши какви доходи да заложи във финансовия проект на страната за следващата година. Въпреки че това не се случи, министърът въпреки всичко оповести плана си с уточнението, че предстоят промени.

 

Цветелина Соколова, mediapool.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР